שלום וברוכים הבאים לבלוג שלי

שלום וברוכים הבאים לבלוג שלי.
בשנת 1997 קיבלתי רשיון עו"ד ישראלי. בשנת 2005 קיבלתי רישיון עו"ד של מדינת ניו יורק. BA בכלכלה וד"ר להגבלים עסקיים מאוניברסיטת תל אביב עוסק בליטיגציה ועסקאות מסחריות. מתמחה בתביעות ייצוגיות בהגבלים עסקיים. מרצה לדיני הגבלים עסקיים.
ליצירת קשר - טל: 050-4420442 , ori@oribaram.com

יום שישי, 26 באוגוסט 2016

מחיר אחיד לגז - בשורה אמיתית לצרכנים - דה מרקר 22.8.16

http://www.themarker.com/opinion/1.3045983


זה תקופה ארוכה ששוק הגז לבישול (גפ"מ) סובל מכשלים. נתחי השוק של החברות נותרו קבועים, פחות או יותר, ושחקנים חדשים לא הצטרפו - ולכן המחירים נותרים גבוהים.
לקוח שרוצה להחליף את ספק הגז שלו באחר, שמציע מחיר טוב יותר, נתקל במשימה לא קלה. התנתקות ומעבר בין ספקים בבתים משותפים, למשל, מצריכים רוב מתאים של דיירים. גם כשמגויס הרוב המתאים, אותו ספק שממנו רוצים להתנתק יציע הנחה — שבמקרים רבים תסכל את המעבר.
עד היום הושקעו מאמצים רגולטוריים רבים במטרה להפוך את שוק הגז לבישול לתחרותי ומשוכלל יותר. תיקוני חקיקה, ועדות בדיקה וצוותי חשיבה, הופעלו במטרה לתקן את כשלי השוק הקיימים בדרך לתחרות אמיתית. למרות הניסיונות השונים - יש עדיין חסמים וכשלים מהותיים.
ייתכן שצעד פשוט יחסית יכול להביא בשורה אמיתית. אנחנו מציעים לאסור מדיניות של אפליית מחירים, כך שכל חברה תהיה מחויבת להציע ללקוחותיה מחיר אחיד. התוצאה האפשרית לכך היא שיפור משמעותי בתחרות ובמחיר לצרכן.
במדיניות של מחיר אחיד, הלקוח השולי של חברות גפ"מ, שעבורו נקבע המחיר הנמוך ביותר, ימשוך את המחיר מטה עבור יתר הלקוחות. כוח המיקוח של הצרכן השולי והצלחתו להוריד את המחיר, היא בעקיפין גם הצלחת יתר הלקוחות, מכיוון שהמחיר האחיד יירד גם עבורם.
הלקוח שמסוגל למשוך את המחיר למטה הוא הלקוח ה"מחובר" או ה"מקורב" - לקוחות מועדפים כמו ועדי בתים גדולים, קבלנים, או לקוחות אחרים בעלי כושר מיקוח גדול יותר.
אם תיקבע מדיניות של מחיר אחיד, חברות גפ"מ לא ירצו לוותר על הלקוחות הגדולים והחזקים, שנטישה שלהם תפגע בשורת הרווח ובמוניטין שלהן. כמו כן, ייתכן שהן ינסו להעלות ללקוחות השוליים את המחיר - אך משום שמדובר בלקוחות בעלי כוח מיקוח עודף, לא ניתן יהיה לעלות להם את המחיר אל מעבר למחיר התחרותי. כך גם עבור יתר הציבור שאינו מהמקושרים והמחוברים, המחיר יירד בצורה משמעותית.
במצב הנוכחי, אפליית המחירים משתלמת עבור חברות הגז. עם זאת, המדד ללגיטימיות של אפליית המחירים בשוק הגפ"מ היא טובת הצרכן. לפי ההסבר הכלכלי המקובל, כדי שעודף הצרכן יגדל באופן שמצדיק את האפליה, הכמות במשק חייבת לגדול. במקרה שלנו, האפליה לא תורמת לגידול בכמות. הלקוחות שמקבלים את המחיר הנמוך הם לא אלה שלא היו קונים. נהפוך הוא. הלקוחות המועדפים הם אלה שהיו קונים אותה כמות של גפ"מ בכל מקרה. לכן, לא מתקיים התנאי ההכרחי לאפליית מחירים יעילה. אם כך, ללא אפליה - המחיר הממוצע יירד, ורווחת הצרכן תעלה.
הצעתנו הולמת את עקרונות הצדק החלוקתי. מי שצריך ליהנות מהמחיר הזול הוא החלש בחברה, ולא בעלי הקשרים. לפיכך, מחיר אחיד ואיסור אפליית מחירים הוא מהלך שיוביל לא רק לירידה ברמת המחירים הכללית, אלא גם לצמצום פערים חברתיים בישראל.
עו"ד ברעם הוא מומחה להגבלים עסקיים. עו"ד מן הוא מומחה לרגולציה כלכלית ויועץ משפטי של עמותת הצלחה